Am citit zilele trecute un articol in Business Magazin despre strada Smardan, centrul istoric al Bucurestiului si vestita strada Dorobanti . Un articol interesant din multe puncte de vedere, despre barurile din aceste zone, chririi, incasari, locuri si mai ales profiturile ce raman in urma scaderii costurilor din incasarile totale sau economic vorbind, din cifra de afaceri.
Pana sa citesc articolul nici nu m-am gandit sa fac o comparatie intre aceste 2 zone, pentru ca niciodata nu mi-am pus intrebarea atunci cand am iesit in oras daca as schimba o iesire din Lipscani pe una din Dorobanti. Probabil as schimba la un moment dat, dupa un sir lung de iesiri, dar pana la urma tot pe Lipscani te intorci si atunci cand vrei sa te plimbi si atunci cand vrei sa bei ceva din simplul fapt ca e centrul istoric. Centrul vechi va ramane mereu cu o mica stea in frunte si mereu atat lumea, cat si turistii isi vor dori sa ajunga acolo in ciuda faptului ca strazile arata cum arata si ca multe nu sunt tocmai primitoare din cauza santierelor care s-au format.
Probabil cei care ies in Dorobanti vor spune clar ca ei nu ar rata o iesire in Dorobanti. Ok, asta se intampla acuma, cand Dorobantiu este zona de fite, dar acest lucru se poate pierde in timp, in schimb Lipscaniul va fi mereu centrul istoric al Bucurestiului.
Parisul are Cartierul Latin, Berlinul are Hackesche Hofe, iar in Lisabona detine suprematia Baitto Alto in materie de cafenele, baruri si restaurante, similar pare sa capete culoare si o mai mare importanta centrul istoric al Bucurestiului. In Lipscani vara intalnesti terase enorme, uneori nici nu sesizezi cand incepe o terasa si cand intri in terasa barului alaturat, proprietarii localurilor de aici anticipeaza ca zona va deveni in urmatorii ani principalul punct de atractie, pentru ca zona va deveni ca orice centru istoric din Europa.
Ceea ce diferenteaza foarte bine centrul vechi de zona de "fite", Dorobanti este profitabilitatea :
- chiriile: daca in Dorobanti se ajunge pana la 120 de euro pe mp, in Lipscani chriile se injumatatesc sau chiar ajung la 30 de euro.
- numarul de locuri: in Dorobanti cafenelele au in jur de 60- 100 de locuri, iar in centrul vechi o cafenea poate avea si peste 150 de locuri, deoarece suprafata nu este clar delimitata, astfel incat numarul de locuri poate varia.
- incasari: desi incasarile din cele doua zone variaza extrem de mult, acest lucru se datoreaza faptului ca zona Dorobanti este exclusivista cafenelelor, centrul vechi se mandreste cu consumul mare de bere.
Daca problemele legate de infrastructura si problema proprietatii s-ar rezolva in centrul istoric, Lipscaniul ar putea sa se transforme intr-un loc aproape exclusiv de cafenele si terase, asemanator cu cele din capitatele europene.
Investitiile care vor avea loc in randul oamenilor de afaceri trebuie sa tina cont de ceea ce doresc, profit pe o perioada scurta sau investitii pentru viitor.
Voi ce alegeti, o iesire intre prieteni pe Lipscani sau o iesire plina de fite in zona Dorobanti ?
O plimbare prin Sighisoara, prin Sibiu sau macar prin centrul Clujului.
RăspundețiȘtergereai uitat sa mentionezi Piata Sfatului, in Brasov ;))
RăspundețiȘtergerePiata Staff-ului, poate. :) Aia e cam prea "cerbivora" pentru mine. :)
RăspundețiȘtergereLipscaniul bineinteles :d dar poate termina si astia odata cu refacerea drumului k e aiurea sa mergi p poduletele alea d lemn :|
RăspundețiȘtergere