joi, 4 iunie 2009

poveste

O sa va spun o poveste ( persoanejele sunt reale, insiparata din fapte reale):
era o data o carte de macroeconomie, una mare si urata, care pornea de la pagina 391 si se termina la pagina 935, nu stiu culoarea ei de la mama natura pentru ca acea carte era de fapt un xerox. Si aceasta carte a ajuns la Loredana, copil frumos si destept , care si-a propus la inceputul semestrului sa invete din acea carte mare si urata. In poveste mai intalnim un prof si o preparatoare, normal ca tot de macro amandoi. Aceasta preparatoare o enerva foarte tare pe Loredana, mereu i strica ziua de marti, ziua in care sunt cele 3 cesuri rele. Dar de ce o enerva profa pe Loredana ? Pentru ca era extrem de dezorganizata, incepea sa povesteasca ceva si apoi uita cu ce a inceput si ajungea la altecva si termina alta poveste la sfarsit, pe tabla scria in toate colturile posibile, iar cand venea vorba de notele din lucrari se facea ca ploua, ca ele exista, numai ca ea nu le-a adus, dar lucrarile sunt corectat. Adica orice om crede la inceput o minciuna da spusa la infinit ea nu mai are nici o valoare. Si mai avea un obicei prost aceasta preparatoare, nu raspundea la telefon si nici nu facea ceea ce zicea, adica Loredana era nervoasa pe ea din primul semestru, cand i s-a zis sa vina sa dea lucrare intr-o anumita zi si draga de profa a uitat sa vina, pardon a avut ceva probleme de nu a ajuns, dar telefonul il are ca sa si-l bage in fund nu sa sune sa anunte ca are o problema. Iar profesorul era un fel de atotstiutor si mai ales cuvatul sau era deaspura la orice alte nimicuri. Nu avea voie sa fie contrazis, aveai voie sa ai o alta parere, dar normal ca era gresita, pentru ca numai ceea ce zice el era bine. Totusi pe profesor Loredana il simpatiza intr-un fel sau altul pentru ca stia sa isi faca cursul interesant. Dar intr-o zi a venit si ziua cand s-a anuntat examenul, iar Loredana s-a apucat sa deschida cartea si sa invete din ea, dar mare gresala a facut. De ce zic asta ? Pentru ca in cartea aia, care e scrisa de proful care copilul destept si frumos il simpatiza, are o parte de teorie scrisa gresit, sunt inversate. Nu ar fi mare problema ca sunt inversate niste chestii teoretice, pe care probabil multa lumea nici nu le-a bagat in seama atunci cand s-au facut ca invata, dar asta nu s-a intamplat in cazul Loredanei, ei i-a placut acea parte si chiar a retinut-o. Cand a venit ziua examenului, Loredana in fata foii de examen zambea multumita, uite ca au picat si 2 chestii pe care le stie, printre care si chestia inversata din cartea profului. In acea jumatate de pagina, Loredana a scris tot ce a retinut ea, nestiind ca de fapt nu e bine. Ajunsa acasa si discutand cu colegii ei, Loredana a aflat ca ceea ce a scris ea nu este de fapt bine, ca trebuia sa scrie exact invers. Urmeaza momentele neplacute, injuraturi, ofticaturi, vorbe urate, discutii despre sistemul din facultati, despre ce e de facut si oare de ce atat ghinion pe capul ei.
Dupa scurte analize, Loredana a ajuns la mai multe concluzii, dar nici una in favoarea ei, poate face contestatie, dar tot nu i se poate acorda puncatj pentru ca nu e corect ceea ce a scris, poate argumenta profesorului de ce a scris asa, dar cum cuvantul lui este deaspura la orice , nu va avea un efect bun aceasta incercare, probabil doar va reusi sa fie prezenta la fiecare restanta de macroeconomie dupa aceasta incercare de a spune ca profesorul este de vina, poate vorbi cu preparatoarea, dar cu siguranta nici ea nu va rezolva nimic, sistemul e de kkt. Si asa Loredana s-a facut rosie de nervi, a inghitit in sec si a trecut mai departe. A mai injurat inca o data pe preparatore si pe profesor l-a sters de pe lista profi simpatici.
Care e toata ideea povestii? tu, ca student esti un nimeni , iar profesorul e atotputernic.

Un comentariu:

  1. Sau, altfel spus Lore, elevul e un micro iar profesorul un macro. Cat despre macrou-economie, pana la urma sa stii ca macroul poate fi preparat in chiar multe feluri, la cuptor, marinat chiar si la gratar, asadar n-aveai cum sa te saturi de materia asta asa, doar intr-un an.
    Pana la urma, repriza asta ai pierdut-o (la puncte si la pumni) dar nu arunca prosopul ca sigur vei avea si tu ceva crosee de dat. Ce ma nedumireste e ca nu stiu la ce categorie joci: "supergrea" sau poate, tinand cont de greutatea reala - "musca"?

    RăspundețiȘtergere