duminică, 17 mai 2009

Despre noaptea muzeelor


Si uite asa am facut-o si pe asta. Din punctul meu de vedere e o experienta ce merita traita de fiecare student, mai ales daca nu e din Bucuresti. Asa ca am bifat si noaptea muzeelor pe lista mea de experinte ce merita traite, dar voi incerca sa tin minte pentru la anu, atunci cand se anunta noaptea muzeelor sa stiu sa stau acasa, sau cel putin sa plec cu un plan bun la drum.

Ce a fost la noaptea muzeelor? Aglomeratie, agitatie multa, oboseala, lume care nu stia de fapt ce cauta acolo, cozi interminabile, prostie, vorbaraie, lipsa de organizare si mii de oameni.

In primul rand, ratb-ul care a circulat nu a avut un traseu prea bun si nici nu au fost destule autobuze care sa acopere numarul mare de vizitatori porniti sa viziteze cat mai multe muzee. Eu am reusit sa vizitez 4 muzee, poate reuseam sa ajung si la muzeul de Geologie daca avea program pana mai sper diminiata. A merge la muzeu in ziua in care e intrare libera nu e chiar cea mai buna idee, oamenii s-au comportat excat modului descris de Gustave Le Bon in cartea lui "Psihologia multimilor", lumea actiona din impusivitatea, din hipnoza. Vizitatorii nu aveau rabdare sa stea la cozi, mereu era cineva care se baga in fata. Ajunsi in muzeu uitau de reguli, de buna purtare intr-un muzeu. Fiecare muzeu era stapanit de agitatie, mult zumzet, telefoane ce piuiau continuu, blitzurie aparatelor facau concurenta si gunoaiele erau prezente peste tot.
La muzeul de Istorie parea a fi revolutie, era cel mai neorganizat dintre toate, nu puteai sa vezi nimic din cauza multimii imense de oameni, dupa cateva minute de astepatare am vazut Tezaurul National.
La MNAC am intalnit cea mai mare coada, dar asteptarea nu a fost chiar atat de urata, proiectia din curte facea timpul sa treaca mai usor. Muzeul trebuie vazut neaparat, e extrem de interesant, ceea ce zic majoritatea si eu pot face o asa poza, ce e asa mare lucru...ok daca e usor de ce nu ai facut-o, de ce nu ai avut ideea asta, pentru ca totul consta in imaginatie, in arta.
La George Enescu cladirea e cea care iti va ramane in minte, stilul in care e construita cladirea. Cu ocazia asta am aflat si eu ce e in casa aia frumoasa care o vad mereu cand merg de la Moxa la metrou la Victoriei. Am vazut ochelarii lui George Enescu, vioara lui de cand era copil, pe nevasta sa, vaduva lui Cantacuzino.
Ideea de a vizita muzee e foarte buna, dar nu in modul in care a avut loc, Romania nu a fost buna niciodata la modul de organizare a activitatilor, iar comportarea romanilor inca lasa de dorit.
Cu toate aceste neajunsuri nu imi pare rau ca am mers la Noaptea Muzeelor.

3 comentarii:

  1. Si eu am fost la Noaptea muzeelor.... dar nu in Brasov sau Bucuresti...in Sighisoara cu clasa:)
    Mie mi-a placut mult. In afara de multimea de oameni care te inghesuiau sau de bliturile orbitoare ale aparatelor care veneau de peste tot, in afara ca diriga tipa din 5 in 5 minute la noi sa stam unii langa altii si sa fim atenti la "chestiiile" alea "interesante", si sa ne culcam la 3 noaptea, totul a fost foarte frumos:).
    Am intalnit si un baiat, care ne-a aratat totul pe acolo prin imprejurimi. Si a fost mult mai interesant decat cu diriga:D:D:D.Si acel baiat a fost chiar foarte de treaba. Ca doar, ce baiat de 16 ani ar stai cu noi, de 12-13 ani, si ne-ar lua cu prietenii lui fara macar sa ii fie rusine sau sa il deranjeze, fara sa fie pus de nimeni? Cam greu de zis... toti ne-am atasat de el si in vacanta de vara mergem la el in Sighisoara si el vine la noi in Brasov. Si de Halloween-ul viitor il vom invita si pe el, invitat de "onoare":>:) ..chiar daca diriga nu este foarte incantata...dar se acomodeaza ea:):P

    RăspundețiȘtergere
  2. miha cred ca tu esti cu comentul de mai sus, foarte fain ca ai fost in sighisoara, dar partea cu baiatul nu imi place...sunt eu invechita, cu ideile mele de baba, dar nu este indicat sa umblii cu oameni pe care nu i cunosti. oricum astept sa imi dai mai multe detalii pe mess

    RăspundețiȘtergere
  3. OK.... si oricum "mama" nu era necunoscut...era un baiat care era voluntar la programul ala cu muzeele... numai ca noi am aflat asta numai cand am plecat:):P da eu sunt...numai ca eu nu le prea am cu blogurile:P**

    RăspundețiȘtergere