vineri, 15 mai 2009

2009 in desene

pe vremea mea cand eram un copil mic, care nu avea de a face cu teme, cu lectii, cu o mie de griji pe cap, cu alte activitati ca cumparaturiile, statul si privitul pe pereti, party-uri , intalniri si discutii tampite, ma uitam la desene. Pana sa se bage cablul, faceam parte din randul copiilor privilegiati care avea video si imi inchiriam casete cu desene animate. In fiecare saptamana aveam voie sa imi inchiriez cate o caseta, si cate zile aveam voie sa o tin, ma uitam continuu la ea. Cel mai des ma uitam la "Frumoasa si Bestia", imi era putin frica de bestie, dar cand se transforma in print eram cea mai fericita. Orice fetita are acel vis ca un chip urat si o creatura ce iti provoaca respingere va suferi la momentul potrivit transformarea in print, sau visul cand ea va fi salvata de un print frumos. Dar o data cu inaintarea in viata acest vis se nauceste, pentru ca realizam de fapt cum sta treaba in realitate.
Imi placea foarte mult "Lady and the Tramp " si mereu asteptam sa vina momentul sa mananc spaghete doar ca sa pot sa fac aceeasi schema romantica din desene. Imi placea de Mogli , de Baghera si de Baloo, imi placeau extrem de mult cele 2 veveritele jucause care mereu faceau prostii, Chip'n Dale. Si in fiecare sambata aveam program diminiata, trebuia sa ma uit la Asterix si Obelix si Mica sirena. Cand am avut cablu, asteptam cu nerabdare zilele in care bagau toat ziua desene cu Tom & Jerry si Scooby Doo . Oricand e momntul potrivit sa te uiti la Tom & Jerry.
Dar in zilele lui 2009, copii se uita numai la desene in limba romana, numai la cele care contin bataie si prostie din abundenta. Nu mai sunt de mult la moda desenele de pe Cartoon, acum Jetix e preferatul copiilor. Fetelor le plac desenele cu Barbie, cu Witch, Spioanele cele cu sirene, sa va explic ce e cu sirenele, in desene sunt 3 fete , care se aflau intr-o apa fermecata cand era luna plina si astfel ele au ajuns sa fie sirene, dar asta se intampla doar cand ating apa. Si asa copii cred ca au si ei astfel de puteri si ca la momentul potrivit si le vor descoperii. Tot din desene fetele invata sa fie superficiale, invata ca trebuie sa fie fardate si ojate cand merg la scoala, din ele invata ca trebuie sa aibe un telefon mobil desi au doar 7 ani. Alte desene la moda sunt cele cu cai, cele cu oraselul lenes, si Hannah Montana , Lumea Disparuta, acestea sunt preferate atat de baieti cat si de fete. Ce se discuta in desenele astea numai tampenii, tampenii legate de haine, de bani, de ce inseamna sa fi lenes, ce e bine sa mananci, cum te poti razbuna pe fratii tai, cum poti sa iti minti parintii, ce inseamna sa ai o inima buna. Personajele din desene sunt ori extrem de urate, ori extrem de colorate si exagerate din plin. Si ne mai intrebam de unde invata copii ce inseamna sa se aranjeze si ce e cu diferenta dintre cei care au bani din plin si cei care nu au avut atat noroc. Folosesc cuvinte ca: fraier, frate, fite, ura, razbunare, putere, slab.
Baietilor le plac desenele cu pokemon, Power Rangers, oameni ce se transforma si lupta pentru salvarea lumii, gardienii puterii.
Copiilor din zilele lui 2009, nu mai prefera sa se uite la Tom & Jerry, unii nici nu au auzit de desenele de la Disney. Nu mi-as dori sa fiu in locul lor, sa nu stiu povesta cu bestia, povestea micii sirene, sa nu aud de cei 101 dalmatieni, sa nu stiu cine e Baloo. Clar voi pastra Cd-urile cu desenele de la Disney pentru copii mei. 2009 in desene arata perfect declinul imaginatiei cu care se confrunta lumea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu