luni, 8 februarie 2010

Am revenit mai tanara ca inainte

Da stiu, nu am mai scris de o vesnicie pe blog, dar nu sunt eu de vina, sesiunea e cea care m-a facut sa rup legatura cu blogareala. Sunt un copil care se streseaza mult, care a vrut sa se axeze doar pe un singur lucru pentru a fi sigura ca iese bine si uite din cauza asta sesiunea mi-a dat multe clipe de nervi, de stres, de experiente noi.

Gata. Sesiunea s-a terminat. Eu am revenit mai tanara, cu mai multa dorinta de a accepta noi provocari si gata sa traiesc cat mai multe experiente si sentimente noi.

O sa va povestesc despre sesiune, ca sa fiu in ton cu toti studentii.

Sesiunea in ASE e nasoala rau. In primul rand examenele sunt puse ca naiba, luni ai examen, miercuri ai altu. Si nu e vorba de examene usoare, ci de examene la care trebuie sa inveti pagini intregi de carti.
Daca pana acuma mi s-a pareau grele anumite definitii si formulate greoi, dupa sesiunea asta si mai ales dupa mult celebru examen de la FMO ( Fundamentele Managementului Organizatiei) nimic nu mi se mai pare greu. In FMO-ul asta, fiecare definitie e o insiruire de 4-5 randuri, daca nu sunt procese dunt ansambluri, daca nu sunt nici ansambluri atunci sunt relatii si daca nu sunt nici relatii atunci cu siguranta e un sistem format din toate cele 3 elemente. Fiecare proces e impartit in 5- 6 elemente care la randul lor sunt impartite iar in 5-6 categorii si dai peste zeci de tipologii si daca nu e sistem, atuni inseamna ca e subsistem si daca nu o definitie nu se intinde pe 4-5 randuri inseamna ca ceva nu e in regula.
Am avut o trauma, am reusit sa trec peste si acuma stiu sigur ca nimic nu e imposibil.

Daca anul trecut spuneam in ASE se copiaza, sa stiti ca si acuma e la fel, dar nu ca inainte, finut cu copiute mici, spotit de la un coleg la altu, sau cu un ochi aruncat la cel din fata ta, ci mult mai nesimtit, ba cu ceasuri, ba cu telefoane, ba cu casti. Metode sunt, tu trebuie sa fi suficient de deschis la minte sa accepti orice metoda.

Desi am terminat sesiunea cu zero restante, ca orice copil model, am trait momente care mi-au adus aminte de cuvintele lu'Tana (profu de fizica din liceu). Viata e o curva si mai ales nedreapta. Daca voi pune totul la suflet si voi incepe sa motivez esecul meu in dreapta si in stanga de marea nedreptate ce am trait-o si mi s-a facut, as arata ca nu am invatat nimic de la maestrul Tana, specializat in arta de a face nedreptati pentru a pregatii liceenii de marea lovitura cu viata. Da am fost nedreptatitia, dar cine are pana la urma o viata corecta in totalitate.

Urasc grilele cu mai multe raspunsuri, examenele cu cartile pe banca, profii care urla la noi inainte de examen si cei care te tin la povesti si stau si iti povestesc cand tu incerci sa profiti de timpul pus la dispozitie.

O alta problema mare e faptul ca examenele sunt puse la ore neomenesti, adica la 7:30. Pe langa faptu ca tu esti obosit pentru ca inveti, si te trezesti devreme ca sa ajungi la facultate, trebuie sa vi cu cel putin o ora inainte ca sa prinzi un loc bun.
Si cum va spuneam mereu, ASE-ul e facultatea tuturor posibilitatilor, la unu din examene m-am trezit ca sunt la piata unde tigancile isi ridica fustele si se impun prin tonul vocii si cuvinte. De ce spun asta? Ajung la examen cu o ora inainte pentru a-mi ocupa locul dorit, adica pe undeva mai in spate nu in primele banci. Surpriza, majoritatea locurilor erau ocupate. Arunc o privire in sala si ma asez pe randul din mijloc, undeva strategic, pe la jumatatea randului. Pun frumos geanta si o esarfa langa mine pentru a nu da impresia ca cele 2 locuri de langa mine sunt libere. Ca orice om cu prieteni si colegi, pastrez 2 locuri langa mine pentru Andreea si Cristina. Stau linistita in banca mea, imi vad de ale mele, cand o fufa, ca nu i pot spune altcumva, transforma amfiteatrul intr-o piata de mana a doua. Se aseaza, o sesisez frumos ca aici stau cu si ca banca e ocupata. Ea face ce stie mai bine, tipa, vorbeste urat, isi pune frustrarile in fata mea (ca ea nu sta in fata, ca vrea sa stea in spate, desi locuri erau si nu in prima banca) si tipa si tot vorbeste si isi varsa nervii si supararile. O rog sa plece, incerc sa nu ma cobor la nivelul ei si accept faptul ca daca atat o duce minte si asta stie sa faca, sa fie ea fericita ca sta intr-un loc strategic. Dupa nici 2 minute se ridica nervoasa si pleaca. Se duce cu prietena ei in ultima banca si surpriza cand vine profu, ca de fiecare data, ultimele doua banci ajung sa stea in primele 2 banci.

Eu credeam ca e un limbaj nescris, ca sunt numite regului nescrise, dar se pare ca eu si ea traim in lumni diferite. I inteleg frustrarea, si eu am patit sa nu prind loc unde vroiam, pentru ca sunt persoane care opresc cate 2 -3 banci, dar pentru asta nu m-am apucat sa tip si sa ma cred la piata. Vrei un loc bun? Atunci vin-o din timp, roaga-ti pritenii sa iti ocupe si tie un loc. Aaa nu ai prieteni? Pai atunci vin-o cu 2 ore ininte si stai unde vrei, pune-ti numele pe o banca si insemneaz-o, dormi in amfiteatru, nu stiu, da nu vi si iti descarci frustrarile doar pentru ca ai vazut ca sunt un om pasnic, accepta anumite lucruri asa cum sunt, pentru ca nu poti mereu sa ai tot ce vrei si cum vrei. Pana una alta, ar trebui sa fiu fericita ca nu m-a luat si la paruit, desi mie imi era rusine pentru ea ca se apuca sa tipe si sa faca scandal.

O alta problema mare in ASE e faptul ca sunt siminaristi foarte tineri, unii cu doar 3-4 ani mai mari ca studentii. Problema e nu ca sunt tineri, ci ca nu stiu sa explice sau mai rau unii nu stiu ce predau, cum vi tu in fata mea si imi predai cuvant cu cuvant din carte si vi cu caietu tau de case pe care iti rezolvi probleme sau caietu care probabil l-ai avut tu in facultate. Cum imi ceri mie sa stiu formule, cand tu le citesti din carte? Cum poti spune ca nu mai stii formula progresiei geometrice doar pentru ca ai terminat liceul mai demult, cum poti sa lucrezi ceva cu mine la seminar si sa spui ca "exact asa da domn profesor de la curs"cand situatia nu e deloc asa?

Dar ASE-ul ramane universitatea tuturor studentilor si a tuturor posibilitatilor si probabil ca nu e singura facultate in situatia asta...din Romania. Dar de, inca nimic nu e perfect.

Vacanta placuta daca ati terminat sesiunea, bafta pentru cei care mai au examene si o saptamana usoara :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu